Houd die 3,2 miljard voor training maar in je zak!

Beste manager, zeg eens eerlijk: wat is jouw belangrijkste doel als je medewerkers opleidt of laat trainen op gedrag en vaardigheden? Dat ze zich ergens bewust van worden? Dat ze iets nieuws leren? Of dat ze weer even tevreden zijn?

Misschien niet de meest hemelschokkende doelen. Maar de bedragen die gepaard gaan met het opleiden van medewerkers zijn dat helaas wel. Deze blog gaat over rendement: is de investering die we doen in training en opleiding het resultaat waard?

Opleiden kost véél geld

3,2 miljard. Zoveel geld pompen Nederlandse organisaties jaarlijks ongeveer in trainingsbureaus en opleiders. Misschien denk je: ‘Dat valt toch mee. Onze organisatie neemt maar een klein deel voor haar rekening, dus zo erg is dat niet’. Laten we de som dan wat dichter bij huis maken.

De kosten van een dag training aan 12 van je medewerkers:

 • 8 uur tijd van elke medewerker. Laten we de loonkosten van een beleidsmedewerker pakken en
  dat vermenigvuldigen met 12 (deelnemers aan de training). Dan komen we ongeveer op € 4.000,-
  aan loonkosten.
 • Gemiste inkomsten (bij profit-organisaties): een inschatting is lastig. Laten we deze kosten voor
  het gemak buiten beschouwing laten.
 • Kosten voor werk dat blijft liggen of loonkosten voor werk dat door andere collega’s opgevangen
  moet worden. Ook hier is het lastig om een bedrag aan te koppelen. Vooruit, laten we deze kosten
  ook buiten beschouwing laten.
 • Out-of-pocketkosten voor een stevige maatwerktraining: € 4.000,-.
 • Je eigen tijd en wat tijd van een secretaresse als het gaat om het vinden van de juiste aanbieder:
  offertes aanvragen, gesprekken met geschikte partijen, regel- en afstemwerk. Laten we zeggen: 4
  uur = € 225,-.
 • En dan hebben we nog geen locatie of catering. Om toch een beetje op de kleintjes te letten,
  organiseren we de training in huis en doen we een soepje en broodje voor de lunch. Kosten: € 150,-
  (want ook de facilitair medewerker is er even mee bezig).

Een dag opleiding kost je al gauw € 8.000 – € 10.000,-. Wat is de return on investment?

En wat is het rendement?

Als wij bij een intake aan een opdrachtgever vragen wat het resultaat van de training moet zijn, dan horen we steevast (na wat hoofdbrekens):

 • Bewustwording
 • Meer inzicht
 • Enthousiasme
 • Meer teamgevoel

Tijd om de balans op te maken… Is dat je € 10.000,- per dag waard? In een enkel geval misschien wel. Maar waarom springen we zo nonchalant om met grote investeringen voor opleiding, terwijl we voor andere opleidingen het return on investment steeds voor ogen houden?

Opleiden: hoe gaan we er verantwoord mee om?

Goed, de economie trekt weer aan. Maar hoe kun je zorgvuldig omgaan met grote investeringen voor training en opleiding? Hieronder vind je een checklist.

Checklist borging training

Benoem hoe de nieuwe attitude en vaardigheden bijdragen aan het bereiken van het organisatiedoel.

 1. Stel een concreet en meetbaar doel rondom de nieuwe attitude en vaardigheden.
 2. Ken de totale investering voor de training, inclusief productiviteitsverlies.
 3. Bepaal welk rendement je wilt maken op de investering.
 4. Bepaal hoe snel je de investering hebt terugverdiend.
 5. Bedenk hoe je het nieuwe gedrag borgt. Denk na: welke meetmethode gebruik ik om de veranderde attitude en vaardigheden straks in de praktijk te zien?
 6. Bepaal je interventie als het doel niet bereikt wordt.

Wat je zult zien, is dat de opleidingsvraag verandert. Medewerkers in beweging krijgen is geen probleem. Ze in beweging houden is een stuk lastiger. Hoe zorg je daarvoor? De sleutel voor blijvende gedragsverandering zit hier. De sleutel voor return on investment dus ook.

Trainen van medewerkers heeft zeker zin!

Gedrag van medewerkers is vaak de belangrijkste succes- of faalfactor van organisaties. Het trainen of opleiden van medewerkers is dus zéér zinvol en effectief. Mits je een doel stelt en afspreekt hoe je gaat borgen en meten.

Tot slot

In een andere blog laten we zien waarom gedrag beter geborgd is als je tijdens trainingen een laagje dieper gaat dan het niveau van gedrag en vaardigheden. Hoe zijn mensen onbewust geprogrammeerd? En wat is het effect van die programmering op de nieuw te ontwikkelen vaardigheden?

Meer weten over onze visie Subconscious Impact? Lees ons boek: Impact: de kracht van onzichtbare invloed 

Ook interessant

Mensen willen best veranderen. Als je maar weet hoe je ze bereikt in hun onbewuste brein. 

Iemand van gedrag laten veranderen? Dat lijkt een harde dobber. We proberen belang en urgentie te creëren. We werken aan intrinsieke motivatie. Aan proactieve mensen die vanuit eigenaarschap ander gedrag gaan vertonen. Waarom lijkt het zo lastig?

Massaal maken we dezelfde systematische denkfout in onze communicatie. En daarmee houden we onszelf tegen. We denken dat we een ander kunnen bewegen als we de relevantie van de verandering goed voor het voetlicht brengen. Alsof onze gesprekspartner rationeel is. Doordat we vertellen, motiveren, uitleggen, aantonen en storytellen blijft de urgentie, het belang én de beweging bij ons: we leuren en sleuren.

De wetenschap toont aan dat mensen in hoge mate onbewust, irrationeel en emotioneel zijn. Hoe bereik je de ander in z’n onbewuste besliscentrum? Genieke Hertoghs is één van de grondleggers van het gedachtegoed Subconscious Impact. Met het wetenschappelijk fundament van Daniel Kahneman als grondslag, biedt Hertoghs inzicht in hoe je mensen écht bereikt. Hoe je eerst ‘in positie komt’ in het onbewuste brein van de ander. Hoe je daar vervolgens verbinding, eigenaarschap en zelfs gedragsverandering op gang brengt. Als je het eenmaal snapt én je hebt je eigen ego onder controle, dan is daadwerkelijke gedragsverandering eenvoudig.

Dit boek geeft bovendien een doorkijkje naar de volle potentie van het gedachtegoed Subconscious Impact op grotere schaal. Hoe kan het polarisatie voorkomen? En hoe breekt het stevig ingekapselde bubbels open? Hoe draagt het bij aan een meer inclusieve samenleving? En tot slot: hoe stimuleren we gedragsverandering in onze samenleving naar een gezonde leefstijl?

Nieuwsgierig?

Cover boek Don't push me! Hoe je mensen wél beweegt

€ 24,90

Het ‘Hoe-boek’ voor: 

 • veranderbereidheid
 • écht contact in je relaties
 • constructieve communicatie
 • gelijkwaardige samenwerking
 • veilige verbinding
 • aantrekkelijk leiderschap 
 • invloed 
 • wereldvrede!